Zpomalí Čína?

Hlavní závěr, se kterým jsem se nedávno vrátil ze své návštěvy Asie je, že tato část světa již dosáhla maxima růstu. Asijské země se začnou zaměřovat na zvládání sociálních aspektů a na snahu o měkké přistání. Jsem přesvědčen o tom, že právě to se Číně podaří.  Ovšem na rozdíl od převládajícího konsensu jsem už skeptičtější v otázce, jakým tempem bude čínská ekonomika růst v druhé polovině roku 2011 a v roce 2012.

Vzhledem k tomu, že Čína je v současného době na maximu svého růstu, inflace ještě nějakou dobu poroste. Výrobní kapacity jedou naplno, levná pracovní síla dochází, ceny elektřiny a energetických surovin dosahují maximálních hodnot. Navíc hlavním motorem nadcházející pětiletky je dosáhnout rozvoje po všech stránkách . Aktuálně přispívá Čína ke světovému růstu z poloviny a tento plán v důsledku znamená, že se tento poměr může snížit.

Proti zpomalení v Číně se lze zajistit sázkou na pokles Austrálie. Ta i nadále vykazuje jasné příznaky bubliny na trhu nemovitostí a podle některých odhadů se ceny domů v současné době pohybují na hodnotách, které jsou 25 % nad dlouhodobě udržitelnými úrovněmi (zdroj: ABC.NET.AU). Austrálie zůstává i nadále významným producentem surovin pocházejících například z dolů a je hlavním vývozcem do Číny. Celkově je náš výhled týkající se aktiv v AUD negativní.

V Saxo Bank se budeme vlivu zpomalení čínského ekonomického růstu věnovat jako jednomu z hlavních témat pro druhou polovinu roku 2011. Domníváme se, že hlavním problém bude stahování likvidity z trhu.

Méně rizikového kapitálu

Poté, co v USA doběhne QE2 (druhá vlna kvantitativního uvolňování), budou mít banky v čistém úhrnu k dispozici méně rizikového kapitálu. Přidejme k tomu roli Evropské centrální banky, která je odhodlána v následujících dvou čtvrtletích přinutit evropské politiky k provádění strukturálních změn postupným zvyšováním úrokových sazeb (přinejmenším o 25 bazických bodů). A nakonec je tu znovu Čína a Asie, které mají plné ruce práce se snižováním inflace prostřednictvím vyšších směnných kurzů a úrokových sazeb. Likvidita se pravděpodobně blíží svému maximu.

Neutrální až defenzivní doporučení ohledně akcií

V našich hlavních modelech ještě k obratu nedošlo,  ale v případě rozvíjejících se trhů a zemí G-10 to vypadá, že nedávné události by nás v případě akcií a jejich ocenění mohly přinutit k oznámení vyloženě negativního výhledu. Jestliže se to potvrdí, přinesu vám další informace. Pokud jde o riziková aktiva, prozatím doporučujeme ostražitost. Pro příští měsíc až dva doporučujeme u akcií defenzivní až neutrální strategii.

Role EU a MMF v řecké tragédii

Nakonec stručná poznámka k Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu.  Politická teorie, z níž vycházíme, říká: „pokud má politická příležitost pro politiky z hlediska jejich znovuzvolení nulový přínos, neudělají nic; politická vůle ke změně nastane teprve tehdy, až se tato příležitost změní“. Proto tvrdím, že k „přeprofilování“ či „měkké“ restrukturalizaci dojde v Řecku ještě před rokem 2013, jak se všeobecně předpokládá (s největší pravděpodobností ve 4. čtvrtletí 2011 nebo v 1. čtvrtletí 2012). Kancléřka Merkelová se v žádném případě nebude chtít během své předvolební kampaně snažit zachránit Řecko.

Pro EU bude klíčové sledovat situaci ve Španělsku. Ne ani tak kvůli riziku rozšíření řecké nákazy (bez ohledu na to, zda dojde k měkkému či tvrdému bankrotu, se kterým se už počítá), ale spíše kvůli podceňovanému riziku v podobě zhoršujícího se fundamentálního obrazu Španělska. Španělsko má stále velké problémy s realitním trhem a nezaměstnaností, takže je docela pravděpodobné, že nákaza by mohla vzejít z nulového pokroku z hlediska základních fundamentů a Řecko by se stalo jen pouhým katalyzátorem.