Mohl bych vám tu sáhodlouze vyprávět o tom, že riziko na nás v tuto chvíli číhá shora i zdola, ale přejdu raději rovnou k věci:

Začínám na trhy nahlížet zcela negativně . Moje poslední prognóza předpokládala u akciového indexu S&P dosažení pásma 1380/1400, vzhledem k nedávnému maximu na úrovni 1371 ji považuji fakticky za splněnou. Podstatné je, že výhled se obrací negativním směrem na lokálním minimu.

Zlato a S&P vykročily opačným směrem 

To je klíčový ukazatel. Aby mohlo dojít k „řádné korekci“, potřebujeme, aby se index i kov vyvíjel opačně. Zlato totiž láká kupce, kteří jsou z vývoje akcií, politiky a celkového výhledu více a více nervózní. Příčinou dosavadních letošních korekcí byla likvidita, kterou investoři dle potřeby a obav stahovali z trhu. Vše však nasvědčuje tomu, že tentokrát je situace jiná.

Čína udává směr od krize roku 2008 

Každý jednotlivý obrat dolů a nahoru nastal nejprve v Číně. V této souvislosti stojí za zmínku, že šanghajský index prolomil během posledních tří seancí dlouhodobou podporu.

Španělsko si dává gól do vlastní brány 

Ačkoliv jsou trhy toho názoru, že restrukturalizace řeckého dluhu představuje pro Španělsko riziko, je pravděpodobnější, že si tato země působí problémy sama . Ekonomické a politické prostředí se totiž zhoršuje rychleji, než se daří najít politickou vůli problémy řešit. Znakem rostoucího tlaku jsou místní volby.

Sociální napětí 

V uplynulých dvou měsících jsem hodně cestoval po Asii, Blízkém východě a Evropě a zjistil jsem, že ve všech těchto regionech roste sociální napětí. Sociální soudržnost nebo její nedostatek nejsou skutečnosti, se kterými trh pracuje, protože je vnímá jako málo „akademické“. Věřte mi ale, že při diskusích, projevech a rozhovorech, které jsem vedl se zákazníky, to bylo ožehavé téma. A nic o tom nevypovídá lépe než nedávná vlna odhodlání mladých Španělů, kteří se rozhodli vyjádřit svůj nesouhlas s vládní politikou a upozornit na svou neutěšenou situaci.

Technické vzorce

Já používám model, který je založen na momentu. Je sice jednoduchý, ale zároveň upřímný (a v případě potřeby vás udrží v dlouhých pozicích!).  A tento model vysílá silné varovné signály. V případě indexu EMG-Markets již vstoupil do prodejního pásma a v případě indexu SPX se k němu blíží.

SPX – hranice podpory prolomeny

Stále není s konečnou platností rozhodnuto – blížíme se dalším hranicím podpory. Kolem hladiny 1324,00 se nachází významná podpora v podobě 56denního klouzavého průměru, která musí odolat.

Index SPX  a klouzavý průměr: pásmo pro prodej se blíží

Index rozvíjejících se trhů (EEM ETF) se již nachází v pásmu prodeje

A konečně se potvrzuje můj negativní názor nejen na růst asijský, ale i růst celosvětový. Pozorovat to lze na fiskálních deficitech, které vznikají jako důsledek nižšího růstu a nižších daňových příjmů. Ano, svět je možná připravený na to, aby se vyrovnal se škrty vládních výdajů, ovšem negativní tíha ekonomiky se zdá být silnější než politická vůle problém řešit. Další základní skutečnost, kterou většina analytiků přehlíží, je, že aby úsporná opatření či škrty ve výdajích fungovaly, musí být VŽDYCKY doprovázeny uvolněnou měnovou politikou – což je přesně to, co nemáme, ať už bude další vývoj jakýkoli.

Index Citigroup a vážený model Saxo

Makroekonomický index překvapení Citigroup. Z indexu jsou zřejmá nová minima, která jsme neviděli od začátku krize...

Lokální minimum přichází na akciovém trhu v ošemetný čas. Skupina zemí G8 se má dohodnout, jak bude řešit problémy. Navíc o Řecku, Portugalsku a brzy i o Španělsku budou jednat představitelé ECB a ministři financí. Dalším rizikem je možnost existence nějakého zásadního v zákulisí připravovaného tajného Marshallova plánu – budu-li konzervativní, jsem znovu ochoten riskovat pohyb 5-7 % směrem nahoru.

Riziko, že se situace v Evropě zhorší, je na trhu do jisté míry již započítána. Trh však zatím nepočítá s dalšími možným vývojem událostí.  Když vidím Španěle, jak stanují na madridských náměstích, nemohu si pomoci, ale připomíná mi to začátek nedávných událostí v Egyptě a dalších zemích Blízkého východu a severní Afriky. Nezaměstnanost mezi mladými lidmi na úrovni 45 % a celková nezaměstnanost přes 21 % nejsou zcela jistě ze sociálního hlediska udržitelné.

Právě tento sociální prvek může být skutečným spouštěcím faktorem změny a důvodem ke korekci. Pokud se tak stane, pak se ukáže nepřipravenost trhu, protože na model obchodování nebo statistickou prognózu, která by brala v úvahu sociální soudržnost, zatím stále ještě čekáme. A nejdůležitější v tomto případě není to, co je vidět, ale to, co vidět není.

Mým novým cílem pro akciový index S&P bude 1225/35. Pokud se na druhou stranu ve směru vzhůru dostaneme opět nad 1350, budu muset svou celkovou prognózu rozhodně revidovat, pro tuto chvíli však doporučuji obezřetnost.