V posledním článku upozorňoval na možnost, že průraz úrovně 1301/1306 na indexu S&P500 může vést k dvou až tří týdenní rally. Nyní nastal čas revize.

Tento týden nás toho čeká hodně: shromáždění ECOFINu ve středu, shromáždění Rady EU ve čtvrtek a pak deadline 22. července pro vypořádání se s americkými dluhy. K tomu všemu pokračuje zveřejňování hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí, čeká nás politický proslov Bena Bernankeho, šéfa americké centrální banky (k výročí Dodd-Frankova zákonu k 21. červenci) a nedostatek likvidity v průběhu hlavních letních měsíců.  

Nejpravděpodobnějším výsledkem v Evropě je umírněná dohoda, která dovolí, aby záchranný fond Eurozóny (EFSF) nakoupil dluhopisy na sekundárním trhu (např. řecké dluhopisy), zatímco Německo bude požadovat nějaký druh účasti soukromých investorů. Aby se trh posunul dál, měla a mohla by dohoda vyústit ze strany Španělska a Itálie k „dalším závazkům“ jako jsou úsporná opatření a ochota přijmout pomoc. Nevypadá to, že záchranný balíček 2.0 pro Řecko dokáže snížit a omezit riziko, že náklady financování v jižní Evropě nadále porostou, naopak toto opatření je nejvíce negativní pro střednědobá a dlouhodobá rizika.

Trh si konečně uvědomuje, že země s „VVN onemocněním“ – Vysoký deficit, Vysoký dluh, Nízký růst – potřebují více než snížit náklady a výdaje k tomu, aby se mohly posunout dál. Je to jako s automatickou převodovkou v autě. Jsou tři směry: dopředu (Drive), couvání (Reverse) a neutrál:

Směr dopředu

Znamená cesta k jednotné Evropě: tj. jednotné kreditní riziko, jednotná monetární politika, jednotný bankovní systém a jednotná fiskální politika. Nepřímá cesta, která vypadá nyní politicky neprůchodně, je emitovat dluhopisy jménem EFSF (Evropský systém finanční kontroly, European System of Financial Supervisors), což bude ve skutečnosti znamenat jediného věřitele a jedinou Evropu. Tyto dluhopisy budou garantovány společnou Evropou a ve skutečnosti financovány Německem. Tyto emise budou prvním krokem k fiskální unii.  Dalším krokem ale také musí být nalezení cesty pro další růst a produktivitu.

Směr neutrál

To je nejpravděpodobnější scénář, kdy verze řecké pomoci 2.0 vyřeší akutní nedostatek likvidity Řecka, což může zmírnit některé nejpálivější dluhy a skoro určitě zajistí zpětný odkup řeckých dluhopisů. Každopádně čemu to nezabrání, je postupná nákaza Španělska a Itálie. Musím znovu zdůraznit, že vyšší čísla Španělska a Itálie nejsou jen díky Řecku, ale také pozdní oznámí o jejich VVN onemocnění.

Směr zpátečka

Tento scénář se týká pouze Řecka – jedná si čistě o kupování dodatečného času. Tuto verzi upřednostňuje 95% politiků. Vypadá to, že žijí a umírají s předpokladem:  pokud náklady příležitosti v případě nicnedělání jsou nulové, nedělejme nic Mám takové obavy, že lidé v politické sféře si stále myslí, že náklady příležitostí jsou nula vzhledem k tomu, že stále žijí ve vysněném světě a tím pádem nemají potřebu vytvářet jakékoliv pokusy pro agendu růstu.  

Výsledková sezóna

Před námi je americký výsledková sezóna za druhý kvartál a všeobecná očekávání jsou taková, že společnosti opět překonají odhady. Je otázkou, jestli to není jen kvůli tomu, že hromadně záměrně podhodnotily svá očekávaná za účelem pozitivních čtvrtletních reportů. Předběžné výsledky ukazují, že se americkým společnostem s příjmy ze zahraničí bude dařit dobře díky pozitivnímu dopadu měnového rizika, zatímco příjmy tuzemských/maloobchodních společnosti poklesnou pod očekávanou úroveň. V prostředí maloobchodu můžete manipulovat s objemem, ale marže jsou sesekány na minimum vzhledem k tomu, že zákazníci stále pokračují v utahování opasků a naneštěstí finanční stimul již vypršel a zanechal pouze deflační účinky.  

Americký dluh

V neposlední řadě si myslím, ohledně stropu pro výši dluhu se dočkáme dohody.  Amerika nebude riskovat bankrot, i když jen přechodně. Tudíž postupem času prezident Obama  bude čím dál více ochotný souhlasit s 1 či 2 biliony dolarů. Koneckonců si myslím, že se obě politické strany shodnou na tom, že je potřeba fiskální obezřetnost. Deadline stále zůstává na 22. července.

Aktuálně čekáme možnosti testování 1200/1210 – tohle je ta revize – před tím než získáme vyjádření od americké centrální banky ke třetímu kolu kvantitativního uvolňování nebo zvolí strategii z roku 1961 (tzv. Operation Twist). FED ani americká administrativa nenechají trh poklesnout o více jak 10 – 15 procent. První náznaky, že to tak bude, jsme viděli u Bena Bernankeho minulý týden.   

 Banky v Evropě

 V Evropě je dobré se zaměřit na mezibankovní trh – krátkodobé úrokové sazby čelí slabé poptávce  a stress test, kterým nyní prochází evropské banky, by mohl vést ke snížení peněžního trhu tam, kde jsou protistranou banky citlivé na úvěry. Nejvíce krizí začíná tím, že ekonomika a společnosti mají dobré dlouhodobé vyhlídky, ale nemají žádnou likviditu – když se na to podíváme z dnešního pohledu, úvěrový koláč se stále zmenšuje a proto je potřeba přestat žít na úvěr.

Ponechejte si ještě hotovost, čekáme 10 procentní pokles ze současných úrovní, tedy z hodnoty 1305 na indexu S&P500.