Vzhledem k tomu, že cena za neefektivní alokaci kapitálu a další chyby je díky nízkým nákladům na financování malá, tak ještě dlouho. Ale právě tyhle nízké náklady jsou nyní v ohrožení.

Američtí investoři opouští Evropu

Za poslední dva týdny američtí investoři své finance z evropského finančního trhu stahovali, částečně díky nátlaku amerických úřadů a částečně díky šíření dluhové krize do zemí, které byly , ještě před dvěma měsíci „nedotknutelné“, do Itálie a Francie

Jak vyřešit dostatek financování

Další krok v Krizi 2.0. se patrně odehraje na druhé straně Atlantiku. Evropské banky nyní mají dost krátkodobých finančních zdrojů, ale před koncem roku a v roce 2012 se situace zhorší. V podstatě se bavíme o riziku zamrznutí financování.

Mer-Kozyho debakl

Na politické frontě se minulý týden sešli Merkelová a Sarkozy. Návrh daně z finančních transakcí byl jen zoufalý pokus o zaujetí domácího publika, ale ve skutečnosti se nikdy neuskuteční, snad jen v případě, že by bylo opravdovým záměrem zrušit celou Evropu! Schůzka ukázala neschopnost politiků rozumět zprávám z trhu, které jsou dle mého názoru následující:

  • Vy (politikové) jste v roce 2008 riziko znárodnili, nyní je ale potřeba zdemokratizovat ztrátu. (všimněte si přechodu z rizika ke ztrátě!) Trh chce fungovat v režimu solventnosti, nikoliv v režimu likvidity.

 

Irsko v kondici?

Po té, co irské  banky ztratily  55 procent své hodnoty  a země přijala úsporná opatření, se nyní opět pohybuje kupředu s  běžným účtem v zisku, se stabilizovaným dluhem v poměru k  HDP na 110 procentech. Je dokonce možné, že brzy  i s reálným růstem?

Zbytek EU zatím přesouvá volné peníze k těm, kteří zatím o úsporách více mluví než činí a cenou je negativní růst a nízká produktivita.

Plán kvantitativního uvolňování (QE) Evropské centrální banky a další Bernankeho nástroje

Kdy se svět poučí? Můj kamarád k tomuto říká: „pouze až všichni budou nešťastní, je tu opravdová šance“. Kdy do toho bodu dojdeme?

Nejdříve Mistři Plánovači donutí nezávislou Evropskou centrální banku, aby přešla na kvantitativní uvolňování. Už nyní jsou zvěsti na trhu o tom, že nedávná podpora trhů Španělska a Itálie nebylo nic jiného, takže hra už začala? Pravděpodobně!

Tento týden se v Jackson Hole potvrdí zahájení projektu „Operation Twist“ – nakupování střednědobých a dlouhodobých dluhopisů proti prodeji  těch krátkodobých jako finální nástroj z očekávaných, nepřekvapujících opatření Bena Bernankeho.

Posílení švýcarského franku – příležitost, která přichází jen jednou za život

A konečně švýcarksý frank. Je velice pravděpodobné, že tento víkend viděl „dno“. Lidé v obraze zde nyní prodávají CHF a nakupují zlato – což dává naprostý smysl.

Moje myšlenka je jednoduchá: za čas se mikro ekonomika postará o nadhodnocený švýcarský frank. Každý švýcarský výkonný ředitel by měl tedy nyní být na cestě letadlem zkupovat své konkurenty a firmy na strategickém seznamu. Ceny se zlevnily o 40 procent. Každý švýcarský občan by měl být na dovolené a nakupovat o život. Tohle je životní VÝPRODEJ.

Následně se švýcarská ekonomika dostane do deflace – strukturální nezaměstnanost vzroste a bude držet pokličku na nákladech pracovní síly. 1.00 EURCHF je moc drahé – 1.50 je moc levné – takže můj odhad je, že se do 12 měsíců tento měnový pár bude pohybovat v relaci 1.25 – 1.35. Během té doby se mikro ekonomika postará o makro chyby.

Výhled

Takže očekávaná taktika/ očekávaný výhled by byl ve zkratce následující:

  • Bernanke se pouští do „Operation Twist“ a vytváří malé medvědí rally (čtvrtá vlna nahoru, před tím než pátá dolů)
  • Začíná se zvyšovat tlak na financování

Pak za dva týdny:

  • Evropská centrální banka zcela přechází na kvantitativní uvolňování – Obama vyhlašuje program FDR  - Franklina Roosvelta o zaměstnání a motivačních opatřeních (pro které ale nebude mít žádnou politickou oporu)
  • Svátek práce: krize 2.0 znovu začíná a způsobuje tlak na Francii, aby představila vážná opatření. Summit EU nekončí s žádnými výsledky (znovu) díky tomu, že si politikové stále myslí, že mají dost času.

Od čtvrtého kvartálu – krize 2.0

Ve čtvrtém kvartálu a na začátku prvního roku 2012: všichni jsou nyní nešťastni – krize 2.0 legitimuje poslední přesun k evropským dluhopisům a fiskální unii.

Krize 2.0 je potřeba, aby vyčistila politickou neschopnost, která neumožňuje, abychom tuto krizi překonali. Třešničkou na dortu je fakt, že původ slova krize pochází z Řecka a znamená změnu – doufejme, že to není moderní obdoba řecké krize, která nyní převládá – a tedy, kupování si více času!