Centrální banky jsou nyní jediným zdrojem - nebo motorem - pro financování bank. Ano, to znamená, že nyní máme v systému ještě více garantovaných levných peněz/likvidity, ale stále je to letadlo hrůzy, které letí na jeden motor. Likvidita centrálních bank je jediným motorem, zatímco soukromý sektor, který představoval tři zbývající motory, se zavařil a přestal pracovat. A to je negativní vytlačování soukromého kapitálu. 

Jen francouzským bankám kleslo za uplynulý měsíc podle odhadů americké financování o více než polovinu a stále se zhoršuje, průměrný čas financování se zkrátil ze 44 dní na 5. 

Ano, ten jediný motor je kouzelný, protože se dokáže sám plnit palivem a dokáže nás dopravit do New Yorku, ale přiletíme tam s velkým zpožděním a možná už znovu nepoletíme, pokud veřejnost ztratí důvěru ve zdroj paliva (tištění peněz a sliby). 

Trhy milují levné peníze a na koordinovanou akci na dolarových swapech reagovaly pozitivně, ale dluhová krize je problémem solventnosti - ne likvidity/tištění peněz, takže ona intervence je jen pokračováním strategie předstírání a protahování starajícího stavu ve verzi 5.0. 

V roce 2012 bude státnímu sektoru chybět financování, přičemž zákazníci (soukromý sektor) není ochoten nastoupit a koupit si riziko, které se nyní stává toxickým. Francie a Španělsko potřebují 500 mld. eur pro každou zemí zvlášť, každý rok v následujících třech letech - bude ECB nebo jiný super motor k dispozici, aby poskytl těmto trhům podporu?

Pokaždé - a neobelhávejme sami sebe - když vytlačíme soukromý kapitál veřejnými prostředky, zvyšujeme jeho zatížení (daňové břemeno!) a budoucí závazky. Řešení dluhu dalším dluhem je koncept, který vede k defraudaci a k pádům, jako zažil Enron. 

Trh čeká snížení diskontní sazby ze strany FEDu, což je nyní více méně formalita, protože není možné, aby americké banky platily FEDu za půjčení dolarů více než banky zahraniční. 

Takže na trh nyní proudí “peníze za nic”. Trh oslavuje a těší se na mirkovlnky zdarma, na barevnou televizi zdarma, ale pokud to vše nebudou následovat další konkrétní kroky na snižování dluhu jak v USA tak v Eurozóně, tak se z toho stane jen zoufalý krok, který si jen kupuje další čas. 

Index S&P500 může ve vánoční rally testovat hranice 1250/1280 bodů, ale pokud se tak stane, trh čeká v roce 2012 tvrdý pád.