Pokud se americký Kongres a prezident Obama do konce roku neshodnou, budou čelit Spojené státy 1. ledna příštího roku pádu z “fiskálního útesu”.

Ten vzniká kombinací ukončení programu daňových škrtů, nižších podpor v nezaměstnanosti, vyššího zdanění příjmů a mandatorního snižování výdajů, které automaticky vstoupí v platnost. Problém nastal v minulém roce, když se Kongresu nepodařilo najít dlouhodobou shodu nebo konečnou podobu amerického státního rozpočtu.

Šéfovi Fedu Benovi Bernankemu se dařilo odkládat potřebné finanční reformy ze všech nejlépe a namísto toho neomezeně tiskl další peníze. Prosazoval také nulové úrokové sazby pro banky a nepřímo také vlády, které tak mohly reformy donekonečna odsouvat. Všichni víme, jak většina světových politiků nesnáší, když má konat a ne jen slibovat. Fiskální útes není pouhým výmyslem, což se ne každému politikovi hodí.

Spojené státy mají levné financování

Státní dluhopisy vydělávají při normálním obchodním cyklu svému majiteli díky inflaci a rizikové prémii. Z toho by se dalo usuzovat, že výnos amerických dluhopisů má zahrnovat 2,1procentní inflaci a rizikovou prémii mezi 0,5 a 1,0 procenty, což je dohromady 2,6 až 3,1 procenta. Namísto toho se americká vláda financuje pouhými 1,6 procenty! USA si mohly “dovolit” odložit potřebné kroky, protože ekonomika roste také díky nízkým nákladům na financování státu - ekonomický růst dosahuje 2,0 procenta, zatímco financování stojí 1,6 procenta, což udržuje deficit rozpočtu ve stabilní výši. Tady ale dobré zprávy končí.

Špatnou zprávou je, že Fed začal kvůli fiskálnímu útesu panikařit. Proč by jinak všechno vsadil na tištění dalších a dalších levných peněz, když se akciové trhy dostaly na maxima z roku 2007 a realitní trh vypadá v pořádku?

Fed se totiž bojí toho, že Kongres nedospěje ke kompromisu ani do konce tohoto roku, kdy mu vyprší nejzazší termín.