Právě jsem se vrátil z větší cesty po Brazílii, Uruguayi, Spojených státech a Španělsku. A zaráží mě hlavně jedna věc, kterou trhy směle ignorují – konkrétně blížící se zpomalení německé ekonomiky. Trh samozřejmě může jít nahoru i navzdory slabšímu ekonomickému růstu. Stejně ale nechápu, že i přes velmi negativní makroekonomické změny v posledních 12 měsících nikdo nevěří, že ekonomika Německa zpomaluje.

Je proto třeba brát v potaz několik faktorů, které to jenom dokládají:

  • Plánované změny u čínské politiky a ekonomiky negativně dopadnou na exporty z Německa.
  • Německo má nejdražší energetickou politiku v Evropě – přitom se odklání od jaderné energie, a naopak se zřejmě nevyhne vyšší závislosti na ruském plynu.
  • Ukrajinská krize: Podle německého svazu obchodu BGA v Rusku aktivně podniká zhruba 6200 firem z Německa.
  • Blížící se devalvace čínského jüanu výrazně navýší tamní dovozní ceny.

Zatímco jsem nedávno připravoval svůj sloupek, který každý měsíc vychází ve švýcarském finančním tisku, snažil jsem se ověřit vlastní dlouhodobý názor, že by Německo mohlo ve čtvrtém kvartálu opravdu zpomalit. Překvapivě jsem přitom narazil na to, že Německo už teď vykazuje relativně dramatické příznaky ekonomického zpomalení.

Vývozy Německa a Číny jsou mezi sebou propojené

Německo vyváží své “schopnosti”, zatímco Čína je pak přeměňuje v čisté exporty

Zdroj: Bloomberg

 

Indikátor exportního klimatu v Německu podle průzkumu institutu IFO: V poslední době se objevuje mírně negativní trend 

Zdroj: Ifo

CESIEUR index (alias index překvapení od Citigroup) hlásí nové minimum pro tento rok... 

Když vezmeme v potaz zkušenosti z minulosti, ekonomika Německa by se mohla dostat na nulu už v blízké budoucnosti...

Německo dováží přes 70 procent energie ze zahraničí

Už dlouho vám předkládám argumenty pro to, že Německo čeká zpomalení. Především kvůli jeho závislosti na Asii co se růstu objemu exportu týče. Němečtí politici navíc příliš neřeší energetická témata a moc si nepřipouští ani vliv Ruska. Konec roku tak trhy nejspíše překvapí horšími výsledky růstu ekonomiky.

V Rusku podniká více než 6 200 německých firem a podle listu The Economist je na exportech do Ruska přímo závislých na 300 000 pracovních míst. Rusko je pro Německo 11. největším exportním trhem a sedmým největším importním.

Německo v současné době dováží více než 70 procent energie ze zahraničí, přičemž 25 procent z toho pochází z Ruska. Kancléřka Angela Merkelová si sama zvolila riskantní energetickou politiku, která ji znevýhodňuje při mezinárodních jednáních.

Máme nedostatek energetických zdrojů

Evropa a hlavně Německo si musí zavčasu uvědomit, že nám schází energetické zdroje. V oblasti energetiky proto nyní zaujímáme hlavně shortové pozice. Právě to by mělo být i ústředním tématem pro další kolo schůzek Rady Evropské unie. Ale politici na místo toho budou spíše oslavovat konec krize… Král je mrtev, ať žije král.

Index DAX

Zdroj: Bloomberg a Matt Hastings

Od posledního kvartálu loňského roku jsem byl pro dlouhé pozice v případě klíčových evropských dluhopisů. Když k tomu připočítám short na EUR a AUDUSD, vychází mi jediné tři možné obchody. A stejně jsem postupoval i v posledních třech měsících.

Pravidlo, že akciový trh zaostává za reálnou ekonomikou o tři měsíce, by mohlo napovědět velmi blízké “maximum” německého indexu DAX. Akciové pozice v současné době nedržím žádné, ovšem zaměřím se na možný short buď akcií samotných, nebo proti indexu Nikkei. K tomu, abychom narušili status quo, potřebujeme katalyzátor.