Pokud nám Belgie naznačuje budoucí vývoj - což u ní obvykle funguje - pak inflace v květnu zamíří ke dnu. Minulé úterý ráno totiž byla tato země prvním státem eurozóny, který zveřejnil svůj květnový index spotřebitelských cen (CPI). A na grafu níže můžeme vidět, že Belgie zaznamenala nejnižší míru inflace za poslední čtyři roky.

Zdroj: Bloomberg

Trend je zcela zřetelný: inflace se od roku 2011 propadla o 400 bazických bodů

Zdroj: Bloomberg

Belgický index CPI a výnos desetiletých německých dluhopisů

Zdroj: Bloomberg

Zasedání ECB se koná 5. června

Pořád musím přemýšlet nad tím, jaký další kurz si Evropská centrální banka (ECB) s největší pravděpodobností zvolí. Víme však následující:

  • Guvernér banky Mario Draghi a jeho kolegové raději mluví, než jednají - takže je necháme se vymluvit a pak uvidíme.
  • Úvěrování je utlumené – jakákoliv akce v této oblasti by současně odrážela “potřeby společnosti” pro boj se sociální nerovností.
  • Italská centrální banka pracuje na několika opatřeních, která by do kolaterálního programu zahrnula i malé a střední podniky (dle zprávy agentury Reuters z 12. května). Naznačuje tak, že tyto kroky by mohly být součástí “řešení”.
  • Další snížení minusových repo sazeb možná bude zbytečné - a nepovede ke znovunastartování růstu, zahájení reforem a podpoře spotřebitelské poptávky. Jenže… Jakákoliv činnost politiků je lepší než sedět se založenýma rukama.

Konsenzus:

  • Repo sazby se sníží o 10 bazických bodů.
  • Záporné depozitní sazby spadnou o 10 bazických bodů.
  • Cíleně se budou poskytovat úvěry malým a středním podnikům.

Pozicování:

Dluhopisový trh nyní bezplatný “ekonomický put” (možnost sázet na pokles):

  1. Pokud ECB nezasáhne, nebude inflaci držet nic dole. Tím pádem budou dluhopisy velmi atraktivní.
  2. Pokud ECB zasáhne, bude to vnímáno jako uvolňování měnové politiky.
  3. Volby do Evropského parlamentu: Šlo vlastně o jeden velký příklad stále vyšší složitosti, většího počtu kompromisů a o další vzdalování se od skutečných reforem, jednoduchosti a naslouchání evropským voličům. Naopak zůstal nižší růst a neproběhly žádné reformy.

Je tady ale jedna důležitá a skrytá tendence, která si žádá naši pozornost. A tou je stav německých exportních zakázek. Co se týče růstu, exportů a produkce, blížíme se k zenitu. Vše přitom pramení z přehnaného optimismu, který “nakopnul” letošní rok. Odhalení skutečného stavu by však mělo přijít každým dnem...

Německé bundy by v červnu měly otestovat hranici 1,2 procenta a následně by měly prolomit úroveň 1,00 procenta. Podle našeho JABA modelu by měly výnosy dluhopisů klesat citelněji - přestože mí “přátelé” zaobírající se pevně úročenými aktivy tvrdí, že hra už skončila. Jenže ti samí v lednu prodávali nakoupené dluhopisy s prudce stoupajícími výnosy a redukovali duraci. Jakýkoliv pokles bude znamenat, že z mých 70 procent dlouhých pozic do pevně úročených aktiv bude najednou 90 procent. Přičemž nyní nakupuji hlavně na americkém dluhopisovém trhu.