Právě Německu musíme pogratulovat k jeho výraznému úspěchu na fotbalovém šampionátu. Vyhrát jej byla opravdová věda. Jenže zároveň musíme myslet i na to, že německá ekonomika rychle zpomaluje. Až příliš rychle na to, abychom byli v klidu, když sledujeme vývoj HDP v eurozóně.

Už delší dobu říkám, že se blíží zpomalení. Začalo to s nástupem přehodnocování strategie asijských států a snahou se opět dostat do rovnováhy (snižováním dovozu kapitálového zboží a větším důrazem na domácí výrobu), špatnou energetickou politikou (přílišná závislosti na Putinovi a jeho plynu a odklon Německa od jádra, to není zrovna adekvátní náhrada) nebo zavedením minimální mzdy.

Německo se spoléhá na obnovitelnou energii

Německá vládnoucí koalice se tak snaží všemi silami potlačit nebo naopak zvrátit pozitivní změny, které se v minulosti na trhu práce zaváděly.

Německo, na rozdíl od svých fotbalových reprezentantů, usnulo na vavřínech a začalo se spoléhat na obnovitelnou energii. A nyní mu hrozí propad ekonomiky.

Vše nasvědčuje tomu, že jsou nám souzena nová minima v případě výnosů u klíčových evropských ekonomik. Říkám to přitom už od posledního kvartálu loňského roku.

Tvorba růstu a úrokové sazby

Je téměř nemožné vytvářet růst, když máte nulové úrokové sazby – jak vůbec někdo může věřit tomu, že sazby půjdou nahoru? To absolutně nechápu!

A proto: long na IEF, futures německých dluhopisů (bundů) a amerických desetiletých státních dluhopisů.