Americká centrální banka Fed se poté, co ukončila program nákupu aktiv, zasekla na svém slibu udržet úrokové sazby blízko nuly po “delší dobu”. Mezitím dál šířila do éteru svou strategii upustit od šest let trvajícího kvantitativního uvolňování, které nemělo obdoby.

A výsledek snažení Fedu určitě stojí za zmínku: Yellenová drží Federální výbor pro volný trh (FOMC) pevněji ve svých rukou, než jí na počátku trh vůbec dovolil. A navíc se zdá, že regionální šéfové Fedu mají menší moc, než se dříve myslelo.

Ocitli jsme se na vrcholu sil amerického dolaru

Počáteční reakcí trhů je prodloužit už několik týdnů trvající obchodování se silnějším dolarem a vyššími výnosy. Zároveň však trh zvažuje, jestli postoj Fedu nenaruší rovnováhu a zda nebude potřeba bedlivěji sledovat kroky FOMC. Osobně očekávám, že se tyto trendy obrátí, až bude zveřejněna “finální analýza”.

Podle mě jsme se ocitli na vrcholu sil amerického dolaru - a odnáším si hlavně ten poznatek, že nad vším má kontrolu především Janet Yellenová. O poznání více holubičí postoj přitom zastávala až při dotazové části tiskové konference, než během vlastního proslovu. “Protiváha” tak spíše přichází od regionálních šéfů Fedu, zatímco Yellenová, Dudley a Fischer určují pravidla hry.

Znepokojovalo mě ovšem čtvrteční oznámení indexu spotřebitelských cen. Do Spojených států se totiž blíží deflace. A to přesto, že jestřábí tábor Fedu bude vše samozřejmě popírat. Jde přitom o ty samé lidi, kteří ještě před více než šesti měsíci tvrdili, jak se deflace vyhne i Evropě.

Hory dluhů

Svět se postupně vyrovnává s horami dluhů, ukončováním měnových programů, Čínou, která pořád nedokázala nastartovat svůj motor, a taky Evropou, jejíž druhá největší ekonomika už není v recesi, ale depresi.

Navíc skotské referendum nám ukázalo jasný trend, který staví domácí/lokální témata nad mezinárodní/volný obchod. Jinými slovy: novým trendem je antiglobalizace a největšími poraženými mohou být postupem času právě Spojené státy.

V řeči čísel a obchodů bych se vyjádřil následovně: nakupujte EURUSD na spotu 1,2875 s pevným stop lossem na 1,2810.