Má e-mailová schránka přetéká negativními hodnoceními trhu – ti, kdo věřili v účinnost opatření americké centrální banky a ve kvantitativní uvolňování, ztrácejí víru – konečně – a přichází nová realita, ve které centrální banky nejsou důležité. Za „normálních“ podmínek by kolaps očekávaných zvyšování sazeb Fedu poslal trh vzhůru, ale i přes to, že Fed ustoupil ze tří zvýšení (75 základních bodů) na méně než jedno, trh i nadále prodává! Buď potřebujeme něco silnějšího, nebo naopak úplně vystřízlivět!

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Centrální bankéři jsou nejdogmatičtější ze všech – mají svůj „plán“ nebo cestu, ve kterou věří – nechají se vést pravidly – bez ohledu na to, že jejich předpovědi se častěji mýlí než naopak, je podle nich pořád lepší mít nefunkční model, než vůbec žádný.

Středa je dnem číslo jedna pro guvernérku Yellenovou a ve čtvrtek toho bude ještě víc...

Yellenová zcela jistě naplní očekávání holubičího postoje – cokoli jiného by bylo pro trh skutečně nebezpečné. A zatímco všichni čekáme, až se usadí do horkého křesla, trh před jejím slyšením nebude mít vůbec žádné nové informace a všechna aktiva korelují k jedné! Toto je korelace od začátku ledna do dneška:

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Skutečným rizikem je, že by Yellenová ve středu holubičí postoj nedodržela, což by trh klidně mohlo stát dalších 5 %. Kritická podpora je na 1813/18 a pokud ta spadne, další je na 1588/90, včetně rizika vyrovnaného úvěru v odvětví ropy, energií i bankovnictví ….

Buď jde o konec dluhového cyklu, nebo o obrovskou korekci v rámci posledního záchvěvu přístupu „předstírat a prodlužovat“. První čtvrtletí tohoto roku se ukazuje být náročné, jak se předpokládalo. Stále vidím minimum na konci prvního čtvrtletí až do začátku druhého jako „pozitivní dopad“ nízkých cen energie, nízkých úroků a drobného zlepšení pro investory a obchodníky před létem. Pohyb cen vládne s jasným vzkazem – ŽÁDNÉ RIZIKO….

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank 

Skutečný problém je však ve finančních instrumentech….

 Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank


Markit iTraxx Europe – 125 akcií přešlo na CDS u investičních evropských akcií.

Tento krok odpovídá více než 3 směrodatným odchylkám... jde o velmi výstražný signál.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Deutsche Bank – 5leté swapy úvěrového selhání ………

A totéž v minulosti:

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Cleveland Fed – Financial Stress Index …… blíží se maximům z roku 2011 ….

Celkový tržní index Europe Senior Financial Index – SPREAD……..

Dokonce i JP Morgan....

Volatilita roste dokonce i na trhu s dluhopisy:

Akciovému trhu stále vládne úvěr:

Zmizela spravovaná aktiva v hodnotě 15 bilionů dolarů….

Nestabilita G-7 …. Roste a roste.. FX

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Index Evropské banky klesl o 41 % ze svého maxima!

 Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank